Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Προθεσμία 6 ημερών στην Αθήνα εάν θέλει ανάσα ρευστότητας από Eurogroup

Παρά τα βήματα προόδου που σημειώθηκαν στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους εταίρους-δανειστές της, όπως αναγνωρίζει και η Κομισιόν, τα χρονικά περιθώρια για την ελληνική κυβέρνηση, που δεν κρύβει το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει, παραμένουν ασφυκτικά. Με τους δανειστές να επιμένουν σε εμπλουτισμό της λίστας των μέτρων πριν την οποιαδήποτε απόφαση για ανάσα ρευστότητας και το Eurogroup να συνεδριάζει στις 24 Απριλίου, η Αθήνα έχει έξι εργάσιμες ημέρες, για να παρουσιάσει πειστικά μέτρα που θα εγκρίνει το Brussels Group μέχρι τις 21-22 Απριλίου, ώστε την τελική απόφαση να λάβει το Eurogroup, που συνεδριάζει στη Ρίγα.



Παρά τις πιέσεις, όμως, η θέση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη φαίνεται ότι παραμένει σταθερή ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας που μπορεί να υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση.

Όπως επανέλαβε ο υπουργός τη Μ.Πέμπτη, η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία απλώς και μόνο για να λάβει την επόμενη δόση, αλλά χρειάζεται φυσιολογικό ύψος πρωτογενούς πλεονάσματος, επενδυτικό πακέτο και σοβαρή συζήτηση για το χρέος.

Η Ελλάδα επιδιώκει να καθίσει με τους εταίρους της και να συμφωνήσουν σε μεταρρυθμίσεις, είπε ο Γ.Βαρουφάκης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Παρίσι, «αλλά την ίδια στιγμή θέλουμε ένα δημοσιονομικό σχέδιο που να βγάζει νόημα».

Το βιώσιμο δημοσιονομικό σχέδιο είναι από τις αδιαπραγμάτευτες κόκκινες γραμμές της Ελλάδας που πάντως ήδη έχει κάνει συμβιβασμούς με την τελευταία δέσμευσή της να αφορά κατάθεση φορολογικού νομοσχεδίου και κυρίως για τον ΦΠΑ έως την 21η Απρίλη. Επίσης στο χθεσινό EWG λέγεται ότι ανέβασε κατά περίπου 1 δισ. ευρώ τον λογαριασμό της 26σέλιδης έκθεσης Βαρουφάκη, η οποία περιλάμβανε δημοσιονομικά μέτρα που η απόδοση τους μπορεί να φτάσει τα 6,1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Παιχνίδι ισορροπίας

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters η ελληνική πλευρά επανέλαβε στο Euroworking Group (EWG) το αίτημα για άμεση οικονομική βοήθεια, με τους εταίρους, όμως, να επιμένουν από την πλευρά τους ότι χωρίς βελτιωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων δεν απελευθερώνονται κεφάλαια.

Εάν όντως έχετε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα επισπεύστε τις μεταρρυθμίσεις και υπακούστε στις δεσμεύσεις, είναι ουσιαστικά η μάλλον εκβιαστική απάντηση των εταίρων, που προσπαθούν να ασκήσουν πίεση στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις τις οποίες δεν αποδέχεται.

Με άλλα λόγια πετάνε για άλλη μια φορά το μπαλάκι στην Αθήνα, εξού και εξανίστανται όταν ακούν περί τελεσίγραφου στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κοινοτικές πηγές τόνιζαν ότι στο χθεσινό EWG δεν δόθηκε κανενός είδους τελεσίγραφο προς την ελληνική πλευρά, προσθέτοντας ότι απομένουν πολλά που πρέπει να γίνουν σε τεχνικό επίπεδο και ότι θα πρέπει να προετοιμαστεί το έδαφος για να ληφθεί απόφαση στο Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Τα περί ασφυκτικών περιθωρίων αρνήθηκε εμμέσως πλην σαφώς και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς που είπε ότι η Κομισιόν διαπιστώνει βήματα προόδου στις εν εξελίξει συζητήσεις μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών, μετά τη χθεσινή, Μ.Τετάρτη, συνεδρίαση του EWG. 
Ερωτηθείς αν υπάρχει προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς στη λίστα των μεταρρυθμίσεων, ο Μ.Σχοινάς υπενθύμισε ότι, με βάση τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, στόχος είναι να υπάρξει ολοκληρωμένη λίστα συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από τους θεσμούς ως το τέλος Απριλίου.

Υπενθυμίζοντας όμως ότι το επόμενο βήμα είναι το Eurogroup της Λετονίας στις 24 Απριλίου, ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι θα ήταν «ευπρόσδεκτη» η επίτευξη συμφωνίας πριν από την ημερομηνία αυτή. «Συνεχίζουμε να δουλεύουμε και σημειώνουμε πρόοδο βήμα-βήμα», πρόσθεσε.
ΠΗΓΗ: Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου