Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Ταραχώδεις σχέσεις με τους εταίρους από την αρχή

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 28/04/2015
Ο κ. Γ. Βαρουφάκης προτίμησε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής να κάνει βόλτες με τους συνεργάτες του στη Ρίγα αντί να συμμετάσχει στο άτυπο δείπνο των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup.
Ο κ. Γ. Βαρουφάκης προτίμησε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής να κάνει βόλτες με τους συνεργάτες του στη Ρίγα αντί να συμμετάσχει στο άτυπο δείπνο των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup.

Η αλλαγή στην ομάδα διαπραγμάτευσης της ελληνικής πλευράς προκάλεσε μάλλον ανακούφιση σε ορισμένους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Ενώ από το υπουργείο Οικονομικών σημείωναν ότι ο κ. Βαρουφάκης παραμένει ο πολιτικός προϊστάμενος της διαπραγμάτευσης, όπως ακριβώς συνέβαινε έως τώρα και ότι απλώς ενισχύεται η διαπραγματευτική ομάδα, είναι ξεκάθαρο ότι μετά το ιδιαίτερα έντονο Eurogroup της Ρίγας, το Μαξίμου έπρεπε να προβεί σε αλλαγές. Στη Λεττονία ο κ. Βαρουφάκης δεν βρέθηκε μόνο πολιτικά απομονωμένος, αλλά ακόμα και κοινωνικά – καθώς το βράδυ της Παρασκευής βρέθηκε να προτιμά να κάνει βόλτες στη Ρίγα με τους συνεργάτες του από το να συμμετάσχει στο άτυπο δείπνο με τους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών.


Η σχέση του με τους Ευρωπαίους εταίρους ήταν ταραχώδης από τις πρώτες μέρες που ανέλαβε. Στην πρώτη συνάντηση στην Αθήνα με τον πρόεδρο του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ και στην κοινή συνέντευξή Τύπου ο κ. Βαρουφάκης ανακοινώνει ότι δεν αναγνωρίζει την τρόικα και το Μνημόνιο, με τον Ολλανδό πολιτικό να του ψιθυρίζει κάτι στο αυτί. Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, του είπε πως «μόλις σκότωσες την τρόικα», ενώ από το περιβάλλον του κ. Ντάισελμπλουμ λένε ότι η φράση ήταν «μόλις έκανες μεγάλο λάθος». Οπως και να έχει, το πραγματικά μεγάλο λάθος του κ. Βαρουφάκη δεν θα αργήσει να έρθει. Λίγες μέρες αργότερα, στο πρώτο του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών μαζί με το βάπτισμα του πυρός ραγίζει το γυαλί στη σχέση εμπιστοσύνης με τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς ενώ έχει συμφωνήσει λίγο πριν από τα μεσάνυχτα στην επέκταση του προγράμματος –σε σημείο που μερικοί υπουργοί φεύγουν από το κτίριο– λίγο αργότερα ανακοινώνει ότι τελικά η Ελλάδα δεν δέχεται τη δήλωση.

Τρίτη πράξη, λίγες μέρες αργότερα, στο επόμενο Eurogroup, o κ. Βαρουφάκης «διαρρέει» στον Τύπο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, το κείμενο πρότασης που του κάνει ο κ. Ντάισελμπλουμ, το οποίο είναι διαφορετικό –σύμφωνα με τον Ελληνα υπουργό– από αυτό που είχε συμφωνήσει λίγο νωρίτερα με τον κ. Μοσκοβισί και το απορρίπτει, θεωρώντας ότι η Γερμανία υπονομεύει τις όποιες πιθανότητες συμφωνίας. Από το επόμενο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, όπου συμφωνείται η επέκταση του προγράμματος για τέσσερις μήνες με κατάθεση της αναθεωρημένης λίστας έως το τέλος Απριλίου, Eυρωπαίος αξιωματούχος περιέγραφε ότι στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα δεν έχει γίνει επί της ουσίας τίποτα. Και αυτό ήταν που έγινε ξεκάθαρο στη Ρίγα, όπου αντί η συζήτηση στο τραπέζι του Eurogroup να είναι για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, παρέμεινε στις διαδικασίες και στο αν τελικά «μικροί άνθρωποι», όπως χαρακτήρισε τους τεχνοκράτες των κλιμακίων (κάτι που εξόργισε τους υπόλοιπους υπουργούς), θα επισκεφθούν τα ελληνικά υπουργεία ή όχι.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου