Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Κομισιόν: Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την πορεία των διαπραγματεύσεων

ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ανησυχία εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.


Η Επιτροπή ζήτησε εντατικοποίηση των συνομιλιών μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών, ενόψει του Εurogroup της 24ης Απριλίου. Ο Μ. Σχοινάς τόνισε ότι οι συζητήσεις των ελληνικών αρχών με τους θεσμούς συνεχίζονται, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η Επιτροπή δεν είναι ικανοποιημένη από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής.

Συνέχισε, λέγοντας ότι πρέπει να ενταθούν οι εργασίες ως τις 24 Απριλίου που θα πραγματοποιηθεί το άτυπο Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας, καθώς εκεί οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχουν την ευκαιρία να αποτιμήσουν την κατάσταση.
Σε ερώτηση αν συνεδριάζει σήμερα το Brussels Group στις Βρυξέλλες, ο Μ. Σχοινάς απάντησε ότι οι επαφές συνεχίζονται, αλλά τουλάχιστον για σήμερα δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες.
Τέλος, ο Μ. Σχοινάς υπενθύμισε ότι τα βασικά πρόσωπα που παίρνουν μέρος στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα σε πολιτικό επίπεδο βρίσκονται στην Ουάσινγκτον, και εξέφρασε την ελπίδα, από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι οι συναντήσεις αυτές θα φέρουν την επιθυμητή πρόοδο στις τεχνικές συνομιλίες.

  • Μοσκοβισί: Απαγορεύω και τη σκέψη για σχέδιο Β'
Φρένο σε ενδεχόμενο plan Β' για την Ελλάδα βάζει ο ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.
«Απαγορεύω στην Κομισιόν να σκέφτεται σχέδιο β' για την Ελλάδα», τόνισε ο επίτροπος, υπογραμμίζοντας ότι μία έξοδος της χώρας από το ευρώ θα ήταν καταστροφή.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος εκτίμησε ότι «ο οικονομικός και δημοσιονομικός αντίκτυπος από ένα ενδεχόμενο Grexit θα μπορούσε να συγκρατηθεί, αλλά μία έξοδος θα έθετε το ερώτημα για το ποιος θα ήταν ο επόμενος».
Πρόσθεσε, δε, ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει πολιτική βούληση για ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

  • «Μείνετε προσηλωμένοι στις μεταρρυθμίσεις»
Την ίδια ώρα να παραμείνει προσηλωμένη στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις κάλεσε την Ελλάδα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας, Γίρκι Κατάινεν, σε συνέντευξή του στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης «Europolitics».
Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι είναι πιθανή η επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα έως την επόμενη εβδομάδα (το Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Ρίγα), ο Φινλανδός επίτροπος απάντησε: «Το ελπίζω, γιατί ο ελληνικό λαός έχει απόλυτη ανάγκη από νέες θέσεις εργασίας. Κανείς δεν θα επενδύσει σε μία χώρα όπου η κατάσταση είναι αβέβαιη. Τα τωρινά προβλήματα πρέπει να λυθούν πολύ γρήγορα, προκειμένου να υπάρξει προσέλκυση επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα».
Για το αν ελληνική κυβέρνηση είναι καλή στις συνομιλίες, δεδομένου ότι οι αξιωματούχοι των ευρωπαϊκών θεσμών έχουν καταγγείλει τη βραδύτητα της διαδικασίας, ο κ. Kατάινεν ανέφερε: «Έχω ακούσει να λένε ότι η πρόοδος είναι ανεπαρκής. Ελπίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνειδητοποιήσει ότι τα άλλα κράτη μέλη δεν θα μπορούν να τη βοηθήσουν εάν η Ελλάδα δεν κάνει τη δουλειά που της αναλογεί. Οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν μπορούν να μεταρρυθμίσουν τη χώρα».
Σχολιάζοντας παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι η ελληνική κυβέρνηση αναφέρεται στον κίνδυνο χρεοκοπίας, πως η Αθήνα δηλώνει ότι μπορεί να υπάρξει χρεοκοπία τον Μάιο και ερωτηθείς εάν η Επιτροπή γνωρίζει την ακριβή οικονομική κατάσταση της χώρας, σημείωσε: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία πολύ ευάλωτη και άστατη κατάσταση. Πιστεύω, όμως, ότι κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια πότε θα ξεμείνει από χρήματα. Αντί να κάνει εικασίες για την ημερομηνία χρεοκοπίας, ενθαρρύνω την ελληνική κυβέρνηση να επικεντρωθεί στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου