Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Γ.Πατούλης: Πείστε μας ότι υπάρχει σχέδιο και θα σας δώσουμε τα χρήματα

Γ.Πατούλης: Πείστε μας ότι υπάρχει σχέδιο και θα σας δώσουμε τα χρήματα
Ενστάσεις διατύπωσε και ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ (Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας) Κ.Αγοραστός, ο οποίος σημείωσε ότι «με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου πλήττεται η οικονομική αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης», αν και δήλωσε: «Θα σας δώσουμε τα πάντα αρκεί να υπάρχει σχέδιο και λογική». Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ.Μάρδας διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των φορέων ότι ο λογαριασμός στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου θα μεταφερθούν τα διαθέσιμά τους, «λειτουργεί όπως ένας τραπεζικός λογαριασμός».
«Ξέρετε πού τα επενδύει η όποια εμπορική τράπεζα; Ιδέα δεν έχετε. Δεν θα νοιαστείτε. Απλώς θέλετε τα λεφτά σας», είπε και δήλωσε ότι η μεταφορά των αποθεματικών «δεν έχει σχέση με ομόλογα αλλά μόνο με ρέπος, δηλαδή βραχυχρόνιο δανεισμό». «Άρα δεν υπάρχει λόγος να μπερδεύεστε. Η ιδιαιτερότητα είναι ότι το κράτος μπορεί να κάνει χρήση αυτών των χρημάτων», σημείωσε.

Και διαβεβαίωσε ότι εξαιρούνται τα ανταποδοτικά τέλη, ενώ σε ό,τι αφορά την αναδρομική ισχύ διευκρίνισε ότι δεν είναι δυνατόν να κατηγορηθεί οποιοσδήποτε δημοτικός ή περιφερειακός άρχοντας για πράξεις που δεν γνώριζε. Ξεκαθάρισε δε πως «ό,τι έχει σχέση με λειτουργικά έξοδα, δαπάνες και προμήθειες δεν μπορούν να νοηθούν ως διαθέσιμα». Σχετικά με τις συνεταιριστικές τράπεζες, οι οποίος έχουν 150 εκ., δήλωσε ότι «θα τις δούμε με πολύ προσοχή», ενώ για το προθεσμιακό «σπάσιμο» των χρημάτων, είπε ότι «ετοιμάζουμε νόμο που θα προβλέπει ότι αυτή τη ζημία θα την επωμίζεται το κράτος». Όσον αφορά τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), ανέφερε ότι αυτό που προβλέπεται είναι ότι «τα κοινοτικά κονδύλια μπαίνουν σε ένα λογαριασμό διαθεσίμων και δύνανται να επενδυθούν σε ρέπος», κάτι που σημαίνει ότι δεν θα επενδυθούν υποχρεωτικά.

Η αντιπεριφερειάρχης Αττικής Ερμιόνη Κυπριανίδου τόνισε ότι η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας θα συμβάλει στην προσπάθεια «να βγούμε από την κρίση με την χώρα όρθια χωρίς μέτρα λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεις», ενώ ο Μ. Μιχαλόπουλος, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Συστημάτων, Πληρωμών και Διακανονισμών της Τράπεζας της Ελλάδος εξήγησε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης που θα οδηγηθούν στην Τράπεζα της Ελλάδας θα επενδυθούν μόνο σε ρέπος του ελληνικού δημοσίου με επιτόκιο 2,6%, ενώ ανέφερε ότι κάθε φορέας εξακολουθεί να έχει την αυτοτέλεια στην ταμειακή του διαχείριση διατηρώντας τους λογαριασμούς που έχει σε εμπορικές τράπεζες.
  • Νέος καβγάς Διαμαντόπουλου-Γεωργιάδη
Κατά τα λοιπά, δεν έλειψαν και από αυτή την συνεδρίαση οι καβγάδες. Ο προεδρεύων Ευ. Διαμαντόπουλος εγκάλεσε κάποια στιγμή τον βουλευτή της ΝΔ Αδ.Γεωργιάδη γιατί φώναζε από τα έδρανα. «Εδώ μέσα δεν είναι η δική σας παιδική χαρά, να σέβεστε τον Κανονισμό», του είπε και ο κ. Γεωργιάδης του απάντησε: «Γιατί, τι θα μου κάνετε, θα μου πετάξετε μολότοφ;». «Δεν σας τιμούν αυτές οι εκφράσεις. Χθες με είπατε τρομοκράτη, σήμερα μιλάτε για μολότοφ. Είστε ο μοναδικός από την παράταξή σας που έχει τέτοια συμπεριφορά. Σας ζητώ να ανακαλέσετε…», του αντέτεινε ο κ. Διαμαντόπουλος, ενώ ο βουλευτής της ΝΔ του είπε: «Γιατί να ανακαλέσω; Είναι γνωστές οι απόψεις σας υπέρ του αντιεξουσιαστικού χώρου. Τις προάλλες ζητήσατε την παραίτηση του Πανούση για την επέμβαση στην Πρυτανεία…». «Δεν τηρείτε κανέναν κανόνα, εξευτελίζετε τη Βουλή, οι φράσεις σας δεν τιμούν την παράταξή σας και τη Βουλή», επέμεινε ο κ. Διαμαντόπουλος για να αποκριθεί ο κ. Γεωργιάδης: «Έχει δίκιο ο Πανούσης που λέει πώς σας εκλέγουν…».

Η αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης θα έχει συνέχεια καθώς την Παρασκευή η ΠΝΠ θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια, με τη ΝΔ να σχεδιάζει να καταθέσει αίτημα αντισυνταγματικότητας, αλλά και να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία που αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα μεσάνυχτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου