Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Η ζωή είναι γλυκιά για τους συμβούλους...

ΜΑΡΙΛΗ ΜΑΡΓΩΜΕΝΟΥ,
Στο υπουργείο Οικονομικών, κάποιοι ζουν τη δεύτερη συμβουλευτική τους άνοιξη.

Ενας Κολομβιανός, ένας Ιρανός κι ένας Κορεάτης μπαίνουν στο υπουργείο Οικονομικών και ζητούν τον υπουργό. Αν νομίζετε πως πρόκειται για ανέκδοτο και περιμένετε στο τέλος να γελάσετε, μάλλον πρέπει να περιορίσετε τις προσδοκίες σας. Ο Κολομβιανός είναι ο Ντανιέλ Μουνεβάρ Σάστρε, ο Ιρανός λέγεται Σόρος Σαμπαγιατί και ο Αμερικανοκορεάτης ακούει στ’ όνομα Γκλεν Κιμ. Και όλοι τους πήγαν πράγματι στο υπουργείο να ζητήσουν τον υπουργό, αλλά αυτό συνέβη γιατί προηγουμένως ο Γ. Βαρουφάκης είχε ζητήσει κι απ’ τους τρεις να γίνουν σύμβουλοί του.


Οπως όλα δείχνουν, πρόκειται για το επάγγελμα του μέλλοντος. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως ακόμα και ο εξάδελφος Γ. Τσίπρας ως σύμβουλος προσελήφθη στο υπουργείο Εξωτερικών, πριν αναβαθμιστεί αστραπιαία σε γενικό γραμματέα. Και πως ακόμα και ο ίδιος ο Γ. Βαρουφάκης έτσι ξεκίνησε την καριέρα του: συμβουλεύοντας τον Γ. Παπανδρέου. Και έτσι γνώρισε και την έτερη υπουργική σύμβουλο που προσφάτως επαναπροσέλαβε: την Ε. Παναρίτη, που τώρα αποποιείται το παπανδρεϊκό της παρελθόν και έρχεται να μας ξανασώσει, αυτή τη φορά με συριζικού τύπου συμβουλές.

Από το δίπλα υπουργείο, οι άλλοι σύμβουλοι χαιρετίζουν την προσπάθειά της. Ανάμεσά τους, και οι συνεργάτιδες του Γ. Κατρούγκαλου, που μετά τις εκλογές επέδειξαν απρόσμενο ταλέντο στη συμβουλευτική, κι έτσι βρήκαν θέση στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Οσο για το τι ακριβώς κάνουν οι σύμβουλοι... έχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε πως ο Κολομβιανός σύμβουλος του Γ. Βαρουφάκη, που θεωρείται ειδικός στο χρέος του Ισημερινού, πέρασε 11 ολόκληρες ημέρες στην Ελλάδα στα τέλη Μαρτίου. Αντιστοίχως, ο Ιρανός, που έρχεται ως μπαρουτοκαπνισμένος βετεράνος της Lehman Brothers, μας έκανε επίσκεψη–αστραπή την 25η Μαρτίου, ενώ ο Αμερικανοκορεάτης εξπέρ είχε ανακαλύψει τη Βαρουφακική αυλή ήδη από τον Φεβρουάριο. Νωρίτερα, μάλιστα, υπήρξε και σύμβουλος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μάλλον για να τον συμβουλεύσει να μην εκταμιεύσει τα λεφτά που τώρα συμβουλεύει τον Γ. Βαρουφάκη να διεκδικήσει!

Πανευτυχής

Καθώς, όμως, η ζωή είναι γλυκιά για τους συμβούλους, ο Κολομβιανός της μικρής οικονομολογικής κομπανίας δηλώνει πανευτυχής με τις εξελίξεις: «Ξεκινώ τη δουλειά των ονείρων μου!» γράφει, και το συμβουλευτικό κόνσεπτ αρχίζει να θυμίζει κάτι από «Συμπόσιο της Σύμης», αλλά με ανοικτές ημερομηνίες επισκέψεων. Διόλου τυχαίο που οι παλιοί καλεσμένοι είναι τώρα σύμβουλοι: τον Τζέφρι Σακς και τον Τζέιμς Γκάλμπεϊθ, πιθανώς να τους θυμάστε σε κατάσταση θερινής βερμουδοφορίας, να συμβουλεύουν ατύπως τον τότε πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Τώρα, μπορείτε να τους δείτε γραβατοστολισμένους στο πλάι του Γ. Βαρουφάκη, όπου ζουν τη δεύτερη συμβουλευτική τους άνοιξη.

Αλλά βέβαια, πολύ πριν από τον Γ. Βαρουφάκη, η Ζωή Κωνσταντοπούλου έστησε τη δική της συμβουλευτική στρατιά από ειδικούς που θα βοηθούσαν στον λογιστικό έλεγχο και στη διαγραφή του χρέους. Κάπου στα μέσα Μαρτίου το πανελλήνιο είδε για πρώτη φορά την «κολεξιόν του συμβουλάτορα» στους διαδρόμους της Βουλής, την οποία λάνσαρε ένας εξηντάρης με γκρίζα κοτσίδα, σκούρο σανδάλι και μαύρη κάλτσα! Αφού πρώτα οι οπερατέρ έλιωσαν τις κάμερές τους με απανωτά ζουμ στις συμβουλευτικές πατούσες, οι δημοσιογράφοι ενημερώθηκαν πως ο συμπαθής γυμνόπους έρχεται απ’ το Βέλγιο, ονομάζεται Ερίκ Τουσέν και πως (όπως και ο βαρουφακικός Κολομβιανός...) είναι εξπέρ στο χρέος του Ισημερινού. Από εκεί, λογικά θα πρέπει να αγόρασε και το ζεύγος των υποδημάτων που τον κατέστησαν σύμβουλο της ημέρας. Παρά την πληθώρα συμβούλων, βλέπετε, σε καμία από τις χώρες που χτύπησε η κρίση δεν ελήφθη η στοιχειώδης πρόνοια: να προσληφθεί ένας έστω ενδυματολογικός σύμβουλος, να συμβουλεύει τους άλλους συμβούλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου