Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Σόιμπλε: «Η κυβέρνηση Τσίπρα κατέστρεψε την πρόοδο που είχαν σημειώσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις»

 
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι «λίγο πιθανή» μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, όμως πρόσθεσε ότι οι χρηματαγορές έχουν ήδη κοστολογήσει κάθε ενδεχόμενο. Παράλληλα, επιτέθηκε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως μετέδωσε το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg, ο Σόιμπλε είπε χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση (Τσίπρα) κατέστρεψε την πρόοδο που είχαν σημειώσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις στην αναμόρφωση της ελληνικής οικονομίας».


«Είναι μια τραγωδία», πρόσθεσε, μιλώντας σε εκδήλωση του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη.

«Είμαι αρκετά σίγουρος ότι δεν θα συμβεί (μια χρεοκοπία της Ελλάδας)», είπε, ακόμη, ο Σόιμπλε.

Παρόλα αυτά πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως οι χρηματαγορές ανησυχούν για το ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας ή μιας εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη και ότι «δεν μπορεί κανείς να δει οποιαδήποτε μετάδοση στις αγορές» της ελληνικής κρίσης χρέους.

«Αν δούμε την Ελλάδα, δεν αποτελεί μεγάλο μέρος της οικονομίας της ευρωζώνης ως συνόλου. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στις χρηματαγορές μάς λένε ότι οι αγορές έχουν ήδη κοστολογήσει οτιδήποτε ενδέχεται να συμβεί. Δεν μπορεί κανείς να δει οποιαδήποτε μετάδοση», υπογράμμισε ο γερμανός υπουργός.

«Προς το παρόν δεν έχουμε μια λύση και δεν πιστεύω ότι θα βρούμε μία την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε.

Ο Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι η κατάσταση είναι «πολύ δύσκολη για την Ελλάδα», ενώ ισχυρίσθηκε ότι η νέα κυβέρνηση της χώρας «κατέστρεψε» όλα τα σενάρια στα οποία βασιζόταν η ανάκαμψη των δημοσιονομικών της χώρας.

«Δεν χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα», υπογράμμισε σχολιάζοντας το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

«Χρειαζόμαστε περισσότερες μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε ο Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά «η έλλειψη ανταγωνιστικότητας».

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συναντηθούν στις 24 Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου