Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Σε ασφυκτικό κλοιό πίεσης η Αθήνα

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 24/04/2015. ΡΙΓΑ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Σε κλιμάκωση των πιέσεων προς την Ελλάδα προχώρησαν στο Eurogroup της Ρίγας οι εταίροι, με τον Γιάννη Βαρουφάκη να δέχεται πυρά από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, για το γεγονός ότι η Αθήνα δεν έχει καταρτίσει ακόμη μια ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων. Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι δεν θα μπορέσει να υπάρξει τρίτο πρόγραμμα τον Ιούνιο αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του τωρινού προγράμματος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι χωρίς ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί εκταμίευση τμηματικής δόσης.

Σε ερώτηση για το αν υπήρξε έντονη συζήτηση στο Eurogroup και επιθέσεις στον κ. Βαρουφάκη, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών είπε ότι υπήρξε μια «πολύ κρίσιμη συζητηση».
«Πριν από δύο μήνες συμφωνήσαμε σε κάτι συγκεκριμένο, θέλαμε συμφωνία σήμερα, και δεν είχαμε αρκετή πρόοδο. Οπότε είχαμε μια κρίσιμη συνομιλία και υπήρξε στην αίθουσα η αίσθηση του κατεπείγοντος», πρόσθεσε ακόμη ο κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος σημείωσε ακόμη ότι «συμφωνήσαμε με τον κ. Βαρουφάκη ότι θα πρέπει να είναι πιο αποτελεσματική η διαδικασία».
Από την πλευρά του, παρά το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα που συνάντησε, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία.
  • Δείτε τις δηλώσεις του Γ. Βαρουφάκη μετά το τέλος της συνεδρίασης:
«Εκφράστηκε από όλους η βούληση να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά και ανησυχία για την καθυστέρηση ενόψει των χρονικών περιορισμών που αντιμετωπίζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε ότι τα σημεία διαφωνίας των δύο πλευρών αφορούν την απαίτηση των θεσμών για μείωση στις επικουρικές συντάξεις και πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Οπως υποστήριξε, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί αυτά τα αιτήματα «εν μέσω μιας αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης».
  • Δείτε το χρονικό των εξελίξεων του σημερινού Eurogroup:
  Ντάισελμπλουμ σε ερώτηση «Κ»: όχι σε τμηματική καταβολή δόσης
  Δηλώσεις Βαρουφάκη μετά το Eurogroup
  Βαρουφάκης για τη ρευστότητα
Σε ερώτηση της «Κ» για την ρευστότητα στην Ελλάδα ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι δεν έχουμε χρήματα καθώς χρηματοδοτούμε μόνοι μας τις πληρωμές χωρίς εκταμίευση και χωρίς πρόσβαση στις αγορές. 
  ΑΠΕ: Δηλώσεις Βαρουφάκη μετά το Eurogroup
Η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφωνεί σε μειώσεις επικουρικών και πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης. Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς και ότι οι διαφορές θα γεφυρωθούν, διατύπωσε σήμερα από τη Ρίγα τηςΛετονίας, ο Έλληνας υπουργός οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, λίγομετά τη λήξη των εργασιών του άτυπου Eurogroup.

Όπως είπε ο Γ. Βαρουφάκης, σήμερα συζητήθηκε η πορεία των διαραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών. «Εκφράστηκε από όλους η βούληση να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά και ανησυχία για την καθυστέρηση ενόψει των χρονικών περιορισμών που αντιμετωπίζουμε».
Ανέφερε, επίσης, ότι διαπιστώθηκε σαφέστατη πρόοδος και σύγκλιση
στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, επισημάνθηκε η ανάγκη για επίσπευση των διαδικασιών και συζητήθηκαν οι έως τώρα διαφορές που δεν έχουν γεφυρωθεί.

Ο Έλληνας υπουργός οικονομικών αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Eurogroup, στην απαίτηση των θεσμών για άμεση μείωση των επικουρικών συντάξεων, «κάτι το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχτεί εν μέσω μιας αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης». Είπε, επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση
δεν μπορεί να συμφωνήσει στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, ενώ διατύπωσε διαφορές όσον αφορά την απαίτηση πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια.

Ο Γ. Βαρουφάκης συνέχισε λέγοντας ότι πέρα αυτών των διαφορών, η
ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών, στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Όπως είπε, «κρίνουμε ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία και ότι αυτές οι διαφορές θα γεφυρωθούν».
  Αυτή τη στιγμή γίνονται δηλώσεις Βαρουφάκη
  ΥΠΟΙΚ στη Ρίγα: μπορεί να έχουμε σύντομα συμφωνία για ιδιωτικοποιήσεις
Τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters από τη Ρίγα αναφέρει ότι πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών από τη Ρίγα αναφέρουν ότι αναμένεται σύντομα συμφωνία στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. 
  ΥΠΟΙΚ στη Ρίγα: Δεν μπορούμε να δεχθούμε περικοπές συντάξεων
Τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters από τη Ρίγα αναφέρει ότι πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών από τη Ρίγα αναφέρουν ότι δεν μπορεί να δεχθεί περικοπές συντάξεων. 
  Αναμένονται δηλώσεις Βαρουφάκη από τη Ρίγα
Ντάισελμπλουμ: σε ερώτηση για το αν υπήρξε έντονη συζήτηση στο Eurogroup και επιθέσεις στον κ. Βαρουφάκη είπε ότι υπήρξε μια πολύ κρίσιμη συζητηση. Πριν από δύο μήνες συμφωνήσαμε σε κάτι συγκεκριμένο, θέλαμε συμφωνία σήμερα, και δεν είχαμε αρκετή πρόοδο. Οπότε είχαμε μια κρίσιμη συνομιλία και υπήρξε στην αίθουσα η αίσθηση του κατεπείγοντος. 
Ντάισελμπλουμ: δεν θέλω να αναφερθώ σε λεπτομέριες από τις συζητήσεις και που υπήρξε πρόοδος, υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν
Ντάισελμπλουμ: Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να τηρήσει τις δεσμεύσεις στους πιστωτές της. Το επόμενο Eurogroup είναι 11 Μαίου, αλλά η ατζέντα μου είναι ευέλικτη. 
Ντάισελμπλουμ: πρέπει να υπάρξει πρώτα επιτάχυνση των διαδικασιών, αποτέλεσμα και θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς και μετά συνεδρίαση Eurogroup. Η δουλειά πρέπει να γίνει σε επίπεδο υπουργών. Προς το παρόν δεν υπάρχει στον ορίζοντα έκτακτο Eurogroup. 
Ντάισελμπλουμ: συμφωνήσαμε με Βαρουφάκη ότι θα πρέπει να είναι πιο αποτελεσματική η διαδικασία
Ντάισελμπλουμ: ολοένα και αυξανόμενο πρόβλημα η ρευστότητα για την Ελλάδα, θα συνεχιστούν οι συνομιλίες με τους θεσμούς. 
Ντάισελμπλουμ: Δεν υπήρχαν κράτη-μέλη που ζήτησαν να σταματήσει η διαδικασία της Ελλάδας. Αλλά η διαδικασία πρέπει να είναι χρήσιμη. 
Ντράγκι: έχει σημειωθεί πρόοδος τις τελευταίες ημέρες, αλλά υπάρχουν 3 πυλώνες στη συμφωνία που επιδώκουμε: χρειαζόμαστε μία διαδικασία, επιπλέον δημσοιονομική προσαρμογή χρειάζεται - για το 2015 δεν είναι ασφυκτικό αυτό, και τρίτον υπάροχυν απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
Ντράγκι: η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι ίδια με την εποχή της απόφασης του κουρέματος. 
Ντράγκι: Ο ELA θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις ελληνικές τράπεζες. 
  Αποκλείει μερική εκταμίευση ο Ντάισελμπλουμ
Η ανταποκρίτρια της «Κ» Ελένη Βαρβιτσιώτη ρωτά για πιθανότητα μερικής εκταμίευσης. Όχι, απαντά ο Ντάισελμπλουμ. 
Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Ντάισελμπλουμ να συμπτυχθούν οι συζητήσεις που πήγαιναν για τέλος Απριλίου και τέλος Ιουνίου σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα. 
Ρέγκλινγκ θετικός για ενδεχόμενο επιστροφής της Κύπρους στις αγορές. 
Ρέγκλινγκ: η Ελλάδα έχει ευνοηθεί από τους οικονομικούς όρους της Ευρωζώνης εδώ και χρόνια. 
Ρέγκλινγκ: παρατηρούμε στενά τι συμβαίνει στην Ελλάδα με το Brussels Group. Θα υπάρξει συμφωνία και εκταμίευση μόνο αν υπάρξει συμφωνία στις μεταρρυθμίσεις. 
Σε αντίθεση με την Ελλάδα, καλά λόγια για Ισπανία και Κύπρο από Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ
Μοσκοβισί: πρέπει να επιταχύνουμε άμεσα, από αυτό το Σαββατοκύριακο 
Μοσκοβισί: για να φτάσουμε σε συμφωνία πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στην ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει μέρος των προεκλογικών της δεσμεύσεων και τις δεσμεύσεις προς τους εταίρους 
Μοσκοβισί: υπάρχουν και διαφωνίες, και η πρόοδος δεν είναι αυτή που θα θέλαμε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου