Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

FT: Οι Ευρωπαίοι παρακάμπτουν τον Βαρουφάκη και στρέφονται στον Τσίπρα

 Αναφέρουν ότι μετά το Eurogroup της Λετονίας, είναι πιθανό ο Αλέξης Τσίπρας να αναλάβει, σε συνεργασία με τον Γιάννη Δραγασάκη, τη συνέχιση των συνομιλιών με τους Ευρωπαίους
 
 FT: Οι Ευρωπαίοι παρακάμπτουν τον Βαρουφάκη και στρέφονται στον Τσίπρα
 
Στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε την Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρονται σε νέο δημοσίευμά τους για την χώρα μας οι Financial Times. Σύμφωνα, όμως, με τους FT, οι νέες συνομιλίες Τσίπρα, ενόψει της τηλεδιάσκεψης του Brussels Group τη Δευτέρα, δείχνουν ότι οι αξιωματούχοι στην Ευρωζώνη θέλουν και προσπαθούν να παρακάμψουν το Γιάνη Βαρουφάκη, προκειμένου να βρεθεί λύση και να μπει ένα τέλος στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα και όπως φέρεται να δήλωσε ανώτατος Ευρωπαίος  αξιωματούχος, ακόμη και στην Αθήνα υπάρχει ανησυχία για τη στάση που τηρεί ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών η οποία, όπως σημειώνουν οι FT, οδηγεί τους αξιωματούχους των Βρυξελλών να τον προσπεράσουν και να αναζητήσουν στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα μια πιο προσιτή επικοινωνία.

Άλλοι δύο  Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είπαν ακόμη ότι κ. Ντάισελμπλουμ τηλεφώνησε στον κ. Τσίπρα από τη Ρίγα, σε μια προσπάθεια να μειώσει την ένταση μετά το  Eurogroup της Παρασκευής.

Μάλιστα, οι FT αναφέρουν ότι μετά το Eurogroup της Λετονίας, είναι πιθανό ο Έλληνας πρωθυπουργός να αναλάβει ο ίδιος, σε συνεργασία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τη συνέχιση των συνομιλιών με τους Ευρωπαίους.

Ευρωπαίοι και Έλληνες αξιωματούχοι, κατά τους FT, διατυπώνουν την άποψη ότι οι διαφορές ανάμεσα στον Βαρουφάκη και τον Τσίπρα βαθαίνουν και ότι μια συγκεκριμένη στροφή προς τον Έλληνα πρωθυπουργό θα μπορούσε να παράξει μια συμφωνία μέχρι το τέλος Μαΐου, τον μήνα, δηλαδή, στον οποίο οι περισσότεροι εκτιμούν ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία προκειμένουν να υπάρξει εκταμίευση της δόσης πριν λήξει το υπάρχον πρόγραμμα στο τέλος Ιουνίου.

«Ο Βαρουφάκης δεν κατανοεί ότι στο πολιτικό επίπεδο δεν διαπραγματεύεσαι για κάθε θέμα. Άλλοι άνθρωποι το κάνουν αυτό» επισήμανε αξιωματούχος που εμπλέκεται στις συνομιλίες.

Πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στην Ελληνική κυβέρνηση δηλώνει στους FT ότι ο Βαρουφάκης έχει γίνει «βάρος στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Προσθέτει, όμως, ότι δεν είναι πιθανό να εκδιωχθεί άμεσα από τον Αλέξη Τσίπρα. «Η ώρα να αλλάξει ο υπουργός Οικονομικών θα είναι όταν επιτευχθεί η ενδιάμεση συμφωνία με τους πιστωτές και πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πακέτο βοήθειας» καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου