Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από την S&P

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 15/04/2015
Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας κατά μία βαθμίδα προχώρησε ο οίκος Standard&Poor's. Στο πλαίσιο αυτό, η S&P αξιολογεί πλέον την Ελλάδα με «CCC+» έναντι προηγούμενης βαθμολογίας «Β-», ενώ ταυτόχρονα έθεσε την ελληνική οικονομία υπό αρνητικές προοπτικές (outlook) λόγω του κινδύνου για περαιτέρω επιδείνωση της ρευστότητας για το κράτος, τις τράπεζες και την οικονομία.

Σύμφωνα με τον οίκο, χωρίς την εφαρμογή βαθιών μεταρρυθμίσεων ή νέας ελάφρυνσης, οι δανειακές και άλλες οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας δεν θα είναι βιώσιμες. Το αξιόχρεο της Ελλάδας εξαρτάται όλο και περισσότερο σε ευνοϊκές επιχειρηματικές, χρηματοπιστωτικές και οικονομικές συνθήκες, τονίζεται στην ανακοίνωση.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο προϋπολογισμός του 2014 κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ ή 630 εκατ. ευρώ, δηλαδή ουσιαστικά τρεις φορές μικρότερο απο τον στόχο του 1,5% του ΑΕΠ. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι καθίσταται αρκετά δύσκολο το να επιτευχθεί φέτος ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ χωρίς επιπρόσθετα μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου