Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Γιούνκερ: Μοιάζουν με ασκούμενους σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς

  • Τι φέρεται να δήλωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν
  • Μίνα Αγγελίνη, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, 20/05/2015
Γιούνκερ: Μοιάζουν με ασκούμενους σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς

Σύμφωνα με τη γερμανική Handelsblatt, αυτό φέρεται να δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν για Τσίπρα-Βαρουφάκη - Το κλίμα στην ομάδα των βουλευτών της Μέρκελ χειροτερεύει μέρα με τη μέρα

Με δύο ασκούμενους που πραγματοποιούν εγχείρηση ανοικτής καρδιάς φέρεται να παρομοίασε ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle επικαλούμενο τη γερμανική εφημερίδα Handeslblatt.

Ομάδα βουλευτών από τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Βαυαρούς κυβερνητικούς εταίρους τους, τους Χριστιανοκοινωνιστές, άσκησαν έντονες πιέσεις ώστε να να συμπεριληφθούν στην ατζέντα της συνεδρίασης της Κ.Ο. την Τρίτη οι εξελίξεις για την Ελλάδα με σχετική ενημέρωση από το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στη συζήτηση, σύμφωνα με την Deutsche Welle, θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο ενός Grexit.

«Οι προσδοκίες τους δεν ικανοποιήθηκαν στο βαθμό που επεδίωκαν. Ο Σόιμπλε καθησύχασε ότι δεν πρέπει να γίνονται εικασίες για τυχόν Plan B. Ωστόσο, το κλίμα στη Κ.Ο. χειροτερεύει όλο και περισσότερο, όχι μόνο ανάμεσα σε βουλευτές, η γνώμη των οποίων δεν έχει βαρύνουσα σημασία αλλά και σε πρωτοκλασάτα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών. Αντιπροσωπεία της ΚΟ επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η συνάντηση τους εντυπωσίασε», σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας Handelsblatt, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της DW.

«Έγινε ανταλλαγή απόψεων για την ευρωπαϊκή πολιτική διάσωσης της Ελλάδας και στη διάρκεια της συζήτησης τα πνεύματα οξύνθηκαν επικίνδυνα. Ο επικεφαλής της Κομισιόν επέμενε ότι η Αθήνα θα πρέπει να παραμείνει με κάθε τρόπο στην ευρωζώνη -κάτι για το οποίο έχει δεσμευτεί η Άνγκελα Μέρκελ και ο μεγάλος κυβερνητικός συνασπισμός. Και κάπου εκεί στη συζήτηση, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, φέρεται να παρομοίασε τον Τσίπρα και τον Βαρουφάκη σαν δύο ασκούμενος που κάνουν εχγείριση ανοικτής καρδιάς, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζονται Γερμανοί βουλευτές που ήταν παρόντες στην συζήτηση. Ο επικεφαλής της Κομισιόν επέμενε επισης στη συνέχιση του προγράμματος στήριξης για να διασφαλιστεί η συνοχή τη Ευρώπης.

Στο μεταξύ, στο δημοσίευμα της Handelsblatt αναφέρεται ότι ηγεσία της ΚΟ μετέφερε το μήνυμα στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι η διάσωση της Ελλάδας δεν μπορεί να γίνει χωρίς το ΔΝΤ. «Για την καγκελάριο Μέρκελ είναι πού σημαντικό να συμμετέχει το ΔΝΤ. Σε διαφορετική περίπτωση θα είναι δύσκολο να πείσει τους σκεπτικιστές από την ΚΟ της ομάδας για την αναγκαιότητα νέου πακέτου στήριξη σε περίπτωση που θα χρειαζόταν», σύμφωνα με την DW.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου