Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Με... ποδοσφαιρικό όρο ανακοίνωσε το δημοψήφισμα

Με χαμόγελα, αστειάκια, χειραψίες και φιλιά με τους υπουργούς εισήλθε, εκεί κοντά στα μεσάνυχτα, ο Αλ. Τσίπρας στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου για να ανακοινώσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Και ξέρετε πώς; Με... ποδοσφαιρικό όρο: «Οποιαδήποτε προσπάθεια κι αν κάναμε για λύση, μας πήγαιναν πίσω στο γκολπόστ. Πήγαιναν πίσω στο γκολπόστ κάθε σημείο επαφής. Με έπεισαν ότι δεν είχαν διάθεση να βρουν λύση», είπε. Οταν ανακοίνωσε την ημερομηνία του δημοψηφίσματος είπε κάτι απίστευτο απευθυνόμενος στους υπουργούς του: « Είστε ελεύθεροι να αποφασίσετε ότι θέλετε, αλλά ζούμε ιστορικές στιγμές, είτε διαφωνείτε, είτε συμφωνείτε με το δημοψήφισμα, να ξέρετε ζούμε ιστορικές στιγμές».
Ολοι υπουργοί εν συνεχεία μίλησαν, ορισμένοι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους, ένας μάλιστα ο Π. Κουρουμπλής, στήριξε ανεπιφύλακτα την απόφαση του πρωθυπουργού, λέγοντας όμως «τι τόσο εύκολο, νομίζετε ότι μπορείς να πάρεις μια τέτοια ευθύνη που καθορίζει την τύχη ενός ολόκληρου λαού;».

***

 Καμία συζήτηση δεν έγινε στο Υπουργικό Συμβούλιο για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει με μια τέτοια απόφαση, η λέξη «δραχμή» δεν ακούστηκε από κανέναν, ενώ όταν ένας υπουργός αναφέρθηκε στην περίπτωση ότι μπορεί να υπάρξει «capital control» στις τράπεζες, τον έβαλε στη... θέση του ο Π. Καμμένος λέγοντάς του: «Εάν θέλουν να κάνουν κι άλλο εκβιασμό σε βάρος του ελληνικού λαού ας το κάνουν. Θα έχουν απάντηση..». Η απάντηση ωστόσο ήρθε λίγα λεπτά αργότερα από τον κόσμο (κάθε κομματικής προτίμησης) που περικύκλωσε τα ΑΤΜ προσπαθώντας να αποσύρει όσα χρήματα μπορούσε. Και τα Σάββατο το πρωί που άρχισε ο συνωστισμός στα... σούπερ μάρκετ.

***
Δεν υπήρξαν ούτε επιφωνήματα, ούτε χειροκροτήματα. Το μόνο που ζητήθηκε από τους υπουργούς είναι να αρχίσουν από τα ξημερώματα τις κινητοποιήσεις: «Μέλη, φίλοι, συμπαθούντες, κόμματα με συγγενικό ιδεολογικό προσανατολισμό, ευρωβουλευτές, φίλοι στην Ευρώπη, πρέπει όλοι να συστρατευθούν τώρα, οι στιγμές είναι δύσκολες», είπε ο κ. Τσίρπας. Ο κ. Π. Λαφαζάνης συμφώνησε, επέμεινε όμως στο θέμα της ενημέρωσης του κόσμου για το σκοπό του δημοψηφίσματος.

ΤΟ ΒΗΜΑ, 27/06/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου