Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Ντομπρόφσκις: Η τρόικα «επιστρέφει» - Εγκρίθηκε το δάνειο-γέφυρα των 7,16 δισ. ευρώ

Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ
Ντομπρόφσκις: Η τρόικα «επιστρέφει» - Εγκρίθηκε το δάνειο-γέφυρα των 7,16 δισ. ευρώ

Οι 28 χώρες της ΕΕ χορήγησαν σήμερα στην Ελλάδα έκτακτη χρηματοδότηση επτά δισ. ευρώ με τη μορφή ενός δανείου το οποίο θα επιτρέψει στη χώρα να εκπληρώσει ένα μέρος των υποχρεώσεών της εν αναμονή της εκπόνησης ενός προγράμματος αρωγής, ανακοίνωσε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για το ευρώ Βάλντις Ντομπρόφσκις.
Το δάνειο αυτό "ύψους 7,16 δισ. ευρώ θα φθάσει στην Ελλάδα έως τη Δευτέρα", οπότε η χώρα πρέπει να αποπληρώσει 4,2 δισεκ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δήλωσε ο Ντομπρόφσκις προς τους δημοσιογράφους.

Ανακοίνωσε επίσης ότι τα κλιμάκια της τρόικας επιστρέφουν στην Αθήνα, με τα διαβόητα Brussels Groups να έχουν κάνει πλέον τον κύκλο τους, αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις που γίνονταν τους τελευταίους μήνες στις Βρυξέλλες.
Παράλληλα, ανέφερε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους θα αποτελέσει μέρος της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα, ιδιαίτερα στο βαθμό που το ΔΝΤ θα εμπλέκεται και στη νέα βοήθεια προς την Αθήνα, εκφράζοντας την ελπίδα η νέα συμφωνία να έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
To Συμβούλιο εξέδωσε την Παρασκευή την απόφαση για τη χορήγηση μέχρι και 7, 16 δισ. ευρώ σε βραχυπρόθεσμη οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM).
Το δάνειο θα έχει μέγιστη διάρκεια τριών μηνών και θα καταβληθεί έως και σε δύο δόσεις.
Θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της στο ΔΝΤ και την Τράπεζα της Ελλάδας καθώς και να αποπληρώσει την ΕΚΤ, μέχρις ότου η χώρα θα αρχίσει να λαμβάνει χρηματοδότηση στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ).
Ταυτόχρονα οι χώρες της ευρωζώνης έδωσαν στην Επιτροπή εντολή διαβουλεύσεων με την ελληνική πλευρά για την επίτευξη συμφωνίας, εντός των προσεχών εβδομάδων, με την Ελλάδα ως προς το περιεχόμενο του νέου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου