Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Πυρετός συσκέψεων στο Μαξίμου και στο βάθος ανασχηματισμός

Πυρετός συσκέψεων στο Μαξίμου και στο βάθος ανασχηματισμός
 
Αλλεπάλληλες συσκέψεις πραγματοποιούνται τις τελευταίες ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να επιχειρεί να αποφύγει τις διαρροές εν όψει της ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας.
Ωστόσο, δεδομένης της στάσης Αριστερής Πλατφόρμας, μέλη της οποίας είναι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Δημήτρης Στρατούλης, η αντικατάσταση των δύο υπουργών θεωρείται βέβαιη.
Δεν αποκλείεται στο κάδρο του ανασχηματισμού να μπει και η Νάντια Βαλαβάνη, η οποία φέρεται να εξετάζει την παραίτησή της από αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών αλλά και από βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τις πληροφορίες ο ανασχηματισμός θα γίνει μετά την ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ως προς τον ανασχηματισμό η εκτίμηση είναι ότι δεν θα πρόκειται μόνο για αλλαγές που θα αφορούν υπουργούς που διαφωνούν με τη συμφωνία, αλλά θα είναι ένας πιο ευρύς ανασχηματισμός που θα αφορά την καλύτερη λειτουργία της κυβέρνησης.
Στο Μαξίμου απορρίπτουν το ενδεχόμενο να αλλάξει η κομματική σύνθεση της κυβέρνησης, και σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός δεν θεωρεί ηθική και υπεύθυνη στάση να αφήσει τη θέση του από τη στιγμή που έφερε τη συμφωνία.
Ένας επιπρόσθετος λόγος ως προς αυτό, όπως αναφέρουν, είναι και το γεγονός πως ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι ο κόσμος δεν θέλει να δει να εμπλέκονται στην κυβέρνηση δυνάμεις και πρόσωπα του παλαιού πολιτικού συστήματος. Συνεπώς, υπογραμμίζουν, η κυβέρνηση προχωρά με την υπάρχουσα μορφή της (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) και δεν θα υπάρξει αλλαγή του χαρακτήρα της.
Εξάλλου, κυβερνητικές πηγές και επισημαίνουν ότι οι υπογραφές των αρμόδιων για το πολυνομοσχέδιο υπουργών έχουν ήδη μπει.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει από όλους τους υπουργούς του να υπογράψουν το πολυνομοσχέδιο που προωθείται προς την Βουλή. Εάν οι κ.κ. Λαφαζάνης και Στρατούλης δεν υπογράψουν, θα αντικατασταθούν.
Με δήλωσή του, νωρίτερα σήμερα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποσύρει τη συμφωνία, πριν ληφθούν τελικές και οριστικές αποφάσεις στη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα είχε και έχει εναλλακτική λύση απέναντι στη συμφωνία» και ότι «το δίλημμα των πιστωτών: συνθηκολόγηση ή καταστροφή, είναι ψεύτικο και τρομοκρατικό και έχει καταρρεύσει στη λαϊκή συνείδηση».
Στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός έχει μπαράζ επαφών με υπουργούς και στελέχη, όπως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης, ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, ο υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη και ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.
Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα προσήλθε και ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ενώ γύρω στις 5:00 το απόγευμα αποχώρησαν ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης και ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δεν έχει μιλήσει με την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ως προς το ζήτημα, η κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου